MENU

Kalendář

<< květen 2024 >>
PO ÚT ST ČT SO NE
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Novinky e-mailem

Máte-li zájem o zasílání bulletinu, vyplňte Vaši e-mailovou adresu a v dalším kroku si nastavte o co máte zájem. Později se můžete kdykoliv odhlásit.

*E-mail:

Odkazy

Město Domažlice [»]
Chodské slavnosti [»]
Pohled na Domažlice
Pohled z Čerchova [»]
Svazek obcí Domažlicko [»]
Turisturaj - Plzeňský kraj [»]
Bayerischer Wald ganz oben [»]
Centrum Bavaria - Bohemia
Kudy z nudy
Český systém kvality služeb [»]


PLZEŇSKÁ FILHARMONIE

koncert | velký sál MKS
27. září 2012 | čtvrtek (19:30)

V. abonentní koncert

Plzeňská filharmonie je hudebním tělesem s dlouhou tradicí a vynikajícím věhlasem – založena byla jako Plzeňský rozhlasový orchestr v roce 1946 a za dobu své pětašedesátileté existence si získala renomé nejen mezi uznávanými českými orchestry, ale je žádána a vyhledávána i v zahraničí.
Její profesionální tvář modelovala v průběhu let řada uměleckých osobností, připomeňme alespoň některá jména: V. Talich, A. Chačaturjan, G. Vágner, M. Turnovský, B. Liška, J. Bělohlávek,L. Pešek, J. Stárek, A. Katz, O. Dohnányi, Ch. Mackerras, V. Šutej, S. Baudo, L. Kogan, G. Kremer, D. Oistrach, M. Rostropovič.
Plzeňská filharmonie podniká četná koncertní turné jak po Evropě (Německo, Rakousko, Holandsko, Španělsko, Itálie, Francie), tak v zámoří, zejména po Severní Americe. Představila se na prestižních koncertních pódiích, jako je mnichovský Herkulessaal nebo Gasteig, velký sál Berlínské filharmonie, Tonhalle Zürich, Brucknerhaus Linz, Auditorium Zaragoza či Dvořákova síň Rudolfina v Praze.
Spolupracovala s hvězdami operního nebe, jakými jsou například mexický pěvec Ramon Vargas, Montserrat Caballé, Chris Pedro Trakas, Robert Swensen a další.
Kromě své činnosti v Plzni a plzeňském regionu se orchestr velkou měrou věnuje nahrávání pro Český rozhlas i pro zahraniční partnery, přičemž repertoár stovek nahrávek zasahuje od baroka až po současnost. Poslední CD plzeňských filharmoniků, světová premiéra opery B. Martinů Den dobročinnosti, získalo řadu ocenění, mimo jiné se stalo Deskou týdne na rozhlasové stanici BBC a bylo vyhlášeno Nahrávkou měsíce ve Velké Británii.
Plzeňskou filharmonii v současné době vede japonský šéfdirigent Koji Kawamoto, laureát Mezinárodní soutěže Pražské jaro 2007, Hlavním hostujícím dirigentem bude i v sezoně 2011/2012 Tomáš Brauner, laureát Mezinárodní dirigentské soutěže Dimitrise Mitropoulose 2010 v Athénách.

Zpět na přehled akcí