MENU

Kalendář

<< květen 2024 >>
PO ÚT ST ČT SO NE
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Novinky e-mailem

Máte-li zájem o zasílání bulletinu, vyplňte Vaši e-mailovou adresu a v dalším kroku si nastavte o co máte zájem. Později se můžete kdykoliv odhlásit.

*E-mail:

Odkazy

Město Domažlice [»]
Chodské slavnosti [»]
Pohled na Domažlice
Pohled z Čerchova [»]
Svazek obcí Domažlicko [»]
Turisturaj - Plzeňský kraj [»]
Bayerischer Wald ganz oben [»]
Centrum Bavaria - Bohemia
Kudy z nudy
Český systém kvality služeb [»]


DOLEŽALOVO KVARTETO

koncert | velký sál MKS
14. dubna 2015 | úterý (19:30)

III. abonentní koncert

Václav Dvořák - housle, Ondřej Pustějovský - housle, Martin Stupka - viola, Jan Zvěřina - violoncello
Doležalovo kvarteto je souborem mladé generace hudebníků, kteří ovšem přímo navazují na dlouhou tradici české kvartetní školy. V roce 2003 jim totiž prof. Karel Doležal předal jméno kvarteta, které bylo založeno roku 1972, a patří tedy svou tradicí k nejstarším ansámblům v Čechách. Inaugurační koncert nového Doležalova kvarteta proběhl 7. dubna 2005 v rámci komorního cyklu Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Program inauguračního koncertu předurčil směřování souboru k novým a neotřelým projektům.
Kvarteto již nahrávalo pro Českou televizi, úspěšně reprezentovalo Českou republiku na mezinárodní soutěži v Osace, kam bylo na základě nahrávky vybráno pouze 10 kvartetů z celého světa a Doležalovci se dostali do semifinále. Ve světové premiéře natočili Kvartet B dur H. W. Ernsta pro Český rozhlas.
Již původní Doležalovo kvarteto má za sebou nesčetná ocenění na mezinárodních soutěžích, festivalech a prestižních pódiích. Je laureátem soutěže Pražského jara 1975, na soutěži ve francouzském Bordeaux obdrželo stříbrnou medaili, v roce 1989 získalo Cenu Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii. Doležalovo kvarteto opakovaně hostovalo především v evropských zemích, mimořádně úspěšné bylo také jeho hostování v zámoří, nahrávalo pro Arta records, ale i pro jiné společnosti (Adda, Stefanotis, Belaphon atd.), také pro Český rozhlas, Radio New York Times a jiné rozhlasové stanice v Paříži, Stockholmu a Kolíně nad Rýnem.
V současném složení - Václav Dvořák a Ondřej Pustějovský housle, Martin Stupka viola a Jan Zvěřina violoncello - hraje soubor od roku 2008 a již stihl uspět na soutěži Maxe Regera v Německu, odkud si v říjnu 2009 odnesl 3. cenu a pozvání na koncerty v Itálii. Pracuje pod vedením prof. Milana Škampy a zajíždí také na konzultace k prof. Eberhartu Feltzovi do Berlína.
Předprodej vstupenek v Městském informačním centru v Domažlicích od 30.3.

Zpět na přehled akcí