MENU

Kalendář

<< duben 2024 >>
PO ÚT ST ČT SO NE
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Novinky e-mailem

Máte-li zájem o zasílání bulletinu, vyplňte Vaši e-mailovou adresu a v dalším kroku si nastavte o co máte zájem. Později se můžete kdykoliv odhlásit.

*E-mail:

Odkazy

Město Domažlice [»]
Chodské slavnosti [»]
Pohled na Domažlice
Pohled z Čerchova [»]
Svazek obcí Domažlicko [»]
Turisturaj - Plzeňský kraj [»]
Bayerischer Wald ganz oben [»]
Centrum Bavaria - Bohemia
Kudy z nudy
Český systém kvality služeb [»]


IV. abonentní koncert LUBOMÍR BRABEC - KYTAROVÝ RECITÁL

koncert | velký sál MKS
4. května 2015 | pondělí (19:30)

Lubomír Brabec patří k nejvýznamnějším koncertním kytaristům současnosti. Pochází z Plzně, začínal jako houslista, ke kytaře se dostal až ve svých třinácti letech. Jako patnáctiletý vstoupil na plzeňskou konzervatoř a svá studia dokončil na konzervatoři v Praze. Významným mezníkem v jeho uměleckých začátcích byl úspěch, kterého dosáhl v roce 1974 na Mezinárodní kytarové soutěži v Paříži, kde získal titul laureáta. V roce 1980 získal stipendium britské vlády a pokračoval ve studiích na londýnské Royal Academy of Music, kde se ve světově proslulém Early Music Centre věnoval interpretaci dobové hudby minulých století se speciálním zaměřením na loutnovou literaturu.

Lubomíru Brabcovi je vlastní stylově pestrý repertoárový rejstřík, kterým naplňuje své početně bohaté recitály i vystoupení s předními orchestry. Je oblíbeným hostem různých televizních pořadů a rozhlasových studií. Spolupracuje s nejrenomovanějšími pěvci a sólisty (Gabriela Beňačková, Elizabeth Vidal, Lucie Bílá, Peter Dvorský, Štefan Margita, Daniel Hůlka, Alžběta Poláčková, Roman Janál, Pavel Šporcl, Jitka Hosprová, Kateřina Englichová, Lubomír Malý, Jiří Bárta, Jaroslav Svěcený, Žofie Vokálková, Václav Hudeček a další). Neméně atraktivní je jeho nahrávací činnost. Diskografie Lubomíra Brabce obsahuje více než 30 titulů (mj. autorská alba F. Sor, J. S. Bach, F. Tárrega, N. Paganini, A.Vivaldi, H.Villa-Lobos, V. Trojan). Za snímek Rodrigova Concierta de Aranjuez (Panton) byl roku 1986 oceněn „Zlatým štítem“ za nejlepší nahrávku roku. Brazilská vláda mu v roce 1989 udělila Medaili Heitora Villa-Lobose. Od firmy Supraphon Records obdržel dvě zlaté desky první v roce 1991 za desku Transformace a druhou v roce 1996 za nahrávku Vivaldiho koncertů. V roce 2003 byl oceněn vydavatelstvím Multisonic Zlatou a Platinovou deskou za CD Vánoční Transformace. V roce 2013 obdržel od firmy Supraphon Diamantovou desku za téměř půl milionu prodaných desek. V témže roce při příležitosti státního svátku obdržel na Pražském hradě Medaili I. stupně za zásluhy o stát v oblasti umění.

Odborné kritiky jej považují za hudebníka vybraného vkusu, tónu a techniky a řadí jej k nejbrilantnějším kytaristům světa.

Jako první hudebník na světě uskutečnil v roce 1997 koncert v šestém světadílu, v Antarktidě. Lubomír Brabec je aktivní jachtař. Zabývá se také sjezdy na divoké vodě, lyžováním ve volném terénu, canyonigem a potápěním. Třikrát navštívil Antarktidu. V roce 2004 se zúčastnil jachtařské expedice přeplutí Drakeova průlivu do Antarktidy.
Předprodej zbylých vstupenek v Městském informačním centru v Domažlicích od 15.4.

Zpět na přehled akcí