MENU

Kalendář

<< duben 2024 >>
PO ÚT ST ČT SO NE
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Novinky e-mailem

Máte-li zájem o zasílání bulletinu, vyplňte Vaši e-mailovou adresu a v dalším kroku si nastavte o co máte zájem. Později se můžete kdykoliv odhlásit.

*E-mail:

Odkazy

Město Domažlice [»]
Chodské slavnosti [»]
Pohled na Domažlice
Pohled z Čerchova [»]
Svazek obcí Domažlicko [»]
Turisturaj - Plzeňský kraj [»]
Bayerischer Wald ganz oben [»]
Centrum Bavaria - Bohemia
Kudy z nudy
Český systém kvality služeb [»]


OZVĚNY FOLKLORU

koncert | náměstí
11. srpna 2017 | pátek (20:30)

 Pátek 11. srpna 2017 od 20.30 hodin – pódium u brány na náměstí
OZVĚNY FOLKLORU
Inspirace folklorem v podání kapel ze světa worldmusic
20.30 – Zahájení CHODSKÝCH SLAVNOSTÍ
20.35 – Koncert ČECHOMOR

Čechomor je česká skupina, jejíž tvorba čerpá ze starých, méně známých lidových písní, které „aktualizuje“ pro soudobého posluchače. Roku 1988 ji spolu založili Jiří Břenek a František Černý pod názvem Českomoravská nezávislá hudební společnost. V původní sestavě hráli Jiří Břenek (housle, zpěv), František Černý (kytara, zpěv), Jiří Michálek (harmonika) a Antonín Svoboda (housle) – toho časem vystřídal Jiří Hodina.
Koncem roku 1990 kapela vydala své debutové album Dověcnosti, koncertovala po celé Evropě. Po změnách v obsazení došlo i ke zkrácení jména kapely na Českomoravská hudební společnost. Hudebně přešla do více elektrické podoby a koncem roku 1996 natočila album Mezi horami. Krátce nato zemřel spoluzakladatel skupiny Jiří Břenek – skupina pak pokračovala ve složení František Černý (kytara, zpěv), Karel Holas (housle,zpěv), Radek Pobořil (akordeon, trubka), Michal Pavlík (violoncello, české dudy) a Martin Rychta (bicí).
Roku 1999 kapela absolvovala úspěšné turné jako předskokan skupiny Lucie, v roce 2000 vydala své třetí řadové album Čechomor. Na něm poprvé vystoupila Lenka Dusilová, na bicích hostoval David Koller. Skupina definitivně zkrátila svůj název na Čechomor a spolu s Jaromírem Nohavicou absolvovala společné turné. Novým bubeníkem skupiny se stal Radek Klučka. Hned další rok Čechomor nahrál spolu s Collegiem českých filharmoniků pod vedením skladatele Jaze Colemana album Proměny – dodnes nejprodávanější desku skupiny. Za toto album byl Čechomor oceněn třemi Anděly. Spolupráci s J. Colemanem a J. Nohavicou zúročili i ve filmu Rok ďábla režiséra Petra Zelenky. „Dokumentární fantasy ze života kapely na turné“ jim vynesla ocenění v podobě Českého lva za nejlepší hudbu k filmu.
Rok 2003 byl ve znamení turné Proměny Tour 2003, o rok později Čechomor koncertoval v Rusku, USA i po českých hradech a zámcích. Radka Klučku za bicími vystřídal Roman Lomtadze. Deska Co sa stalo nové (2005) znamenala průlom na zahraniční trh: roku 2006 vyšla i ve své anglické podobě. O netradičním turné Vlak Tour 2006 vznikl několikrát reprízovaný televizní dokument. Netradiční bylo i vánoční album Sváteční Čechomor inspirované starými lidovými koledami roku 2007. A vymykat se bude také připravovaná deska z projektu o pověstech, strašidlech a záhadách legendárních hradů a zámků Čech, Moravy a Slezska.
Jako host skupiny Čechomor vystoupí zpěvačka Martina Pártlová.
VSTUP ZDARMA!

 

 

Zpět na přehled akcí