MENU

Kalendář

<< duben 2024 >>
PO ÚT ST ČT SO NE
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Novinky e-mailem

Máte-li zájem o zasílání bulletinu, vyplňte Vaši e-mailovou adresu a v dalším kroku si nastavte o co máte zájem. Později se můžete kdykoliv odhlásit.

*E-mail:

Odkazy

Město Domažlice [»]
Chodské slavnosti [»]
Pohled na Domažlice
Pohled z Čerchova [»]
Svazek obcí Domažlicko [»]
Turisturaj - Plzeňský kraj [»]
Bayerischer Wald ganz oben [»]
Centrum Bavaria - Bohemia
Kudy z nudy
Český systém kvality služeb [»]


OZVĚNY FOLKLORU

koncert | náměstí
9. srpna 2013 | pátek (18:00)

u brány na náměstí v Domažlicích
OZVĚNY FOLKLORU
Pořad v rámci Chodských slavností 2013
18.00 - ASONANCE
20.00 - Tomáš Kočko & Orchestr
21.30 - DOCUKU
23.00 - GNOMUS ELECTRICPořad v rámci Chodských slavností 2013


18.00 - ASONANCE

Skupina byla založena v roce 1976 na pražském gymnáziu Jana Nerudy. Původní repertoár skupiny byl směsí folku a country, později americké a britské balady, které skupinu přivedly k lidové hudbě britských ostrovů. V letech 1990-1992 vznikly první nahrávky skupiny a vznikla tak demokazeta Asonance 1990, která se stala generálkou na projekt „Dva havrani“. V dalších letech začala skupina více koncertovat i v zahraničí, z toho dvakrát na festivalu skotské a irské hudby v Poznani. Zajímavé podněty přinesla také studijní cesta do Irska v roce 1994. Druhý projekt skupiny nese název „Duše mé lásky“. Obě předchozí alba skupiny potom vyšla v roce 1995 na společném CD „Asonance 1 & 2“.
V roce 1995 skupina zahájila spolupráci s „Bratrstvem Keltů“. Obohacení zvuku skupiny umožnil příchod irských loketních dud, na které hraje J. Lašťovička. V druhém pololetí roku byl založen „Klub přátel Asonance“ a pro jeho členy je vydáván „Zpravodaj“.




20:00 Tomáš Kočko & Orchestr - world music inspirovaná moravskou tradiční hudbou.
Písničkář Tomáš Kočko vstoupil do povědomí širší veřejnosti s recitálem, ve kterém uvedl zhudebněnou poesii básníka píšícího v dialektu beskydských horalů - Ladislava Nezdařila . Zpopularizoval a pro mnohé objevil beskydského barda, který své dílo zasvětil rodným horám, jejich obyvatelům, zvykům a slavným hrdinům tohoto kraje. Písně na básnické texty Ladislava Nezdařila tvoří podstatnou část Kočkova repertoáru, který už několik let uvádí v hudební formaci "Tomáš Kočko & ORCHESTR". Druhou významnou částí repertoáru je původní ohlasová tvorba inspirovaná zbojnickou tématikou, zvláště pověstmi a písněmi o Ondrášovi, legendárním hrdinovi beskydských hor. Repertoár doplňují osobité úpravy tradičních písní Moravy. Zvuk kapely je akustický, poučený rockem, etnickou hudbou i jazzem. Tomáš Kočko & ORCHESTR vystupovali na mnoha významných festivalech world music, festivalech folkových, folklórních, rockových i festivalech alternativní hudby v ČR i zahraničí.
Nástrojové obsazení:
Tomáš Kočko - kytara, mandolina, koncovka, zpěv
Helenka Macháčková - zobcové flétny, dvojačka, šalmaj, housle,citerový cimbál, vokály
Libuška Černá - viola, housle, vokály, zpěv
Pavel "Bongo" Plch - perkuse, bicí, citerový cimbál, vokály
Kamil "Medvěd" Tománek - kontrabas, vokál

21.30 - DOCUKU
Šestičlenná hudební formace Docuku z Valašského Meziříčí vznikla v r. 2002 díky iniciativě zpěváka a multiinstrumentalisty Jiřího Buksy. Její název znamená ve valašském nářečí „honem, rychle, svižně“ nebo také „dohromady“ a zúčastnění hudebníci jej naplňují ve svižných, melodických písničkách na pomezí folklóru a bigbítu. Písně, zaznamenané ve sbornících lidových písní nebo i vlastní , čerpající z odkazu moravsko-slezského, polského, slovenského či balkánského, jsou osobitě aranžovány a transformovány do podoby milostných balad či folklorbeatových „našlapaných“ skladeb. Po odchodu poloviny formace na podzim roku 2010 si skupina prošla hledáním nových spoluhráčů a nyní působí v již ryze mužské podobě. Trojici zakládajících členů ( Jiří Buksa- kytara, heligónka, mandolína, zpěv, Roman Vavřík- akordeon, Karel Mikuš – bicí) doplnili folklórní hudebníci z regionu, kteří mají hráčské zkušenosti i z jiných hudebních projektů. Violista Dan Pšenica, kontrabasista Pavel Hanuštiak a houslista Kristián Lambert aranžují písně z předchozích dvou alb Docuku pro čistě mužský vokální projev. Po 8 letech činnosti a více než 220 koncertech v ČR i zahraničí se Docuku v nově připravovaných písních vrací ke svým valašským kořenům. Skupina vydává v r. 2013 zatím poslední CD s názvem „ Kdybych já věděl...“ . Album vychází v brněnském Indies Happy Trails za produkčního dohledu Idy Kellarové . V letech 2002 – 2010 ve skupině Docuku instrumentálně i autorsky působili a kapelu muzikantsky i lidsky obohacovali hudebníci Lukáš Španihel, Lucie Redlová, Martin Kuchař a Jitka Šuranská, alternoval také Petr Vala. Děkujeme moc.


23.00 - GNOMUS ELECTRIC
Gnomus electric je rocková kapela z Východních Čech, s velmi neotřelým hudebním pojetím. Je tvořena dvěma bicími soupravami, el. kytarou, basou, houslemi a mnoha dalšími, např. perkusivními či středověkými nástroji.

Gnomus electric vznikl v roce 2009 ve snaze definitivně zbourat bariéry mezi hudebními styly a interpretovat World music svým osobitým způsobem v netradičním nástrojovém obsazení.

-

Zpět na přehled akcí