MENU

Kalendář

<< duben 2024 >>
PO ÚT ST ČT SO NE
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Novinky e-mailem

Máte-li zájem o zasílání bulletinu, vyplňte Vaši e-mailovou adresu a v dalším kroku si nastavte o co máte zájem. Později se můžete kdykoliv odhlásit.

*E-mail:

Odkazy

Město Domažlice [»]
Chodské slavnosti [»]
Pohled na Domažlice
Pohled z Čerchova [»]
Svazek obcí Domažlicko [»]
Turisturaj - Plzeňský kraj [»]
Bayerischer Wald ganz oben [»]
Centrum Bavaria - Bohemia
Kudy z nudy
Český systém kvality služeb [»]


VII. abonentní koncert DVOŘÁKOVO KLAVÍRNÍ KVARTETO

koncert | velký sál MKS
2. listopadu 2017 | čtvrtek (19:30)

Slávka Vernerová - Pěchočová - klavír, Štěpán Pražák - housle, Petr Verner - viola, Jan Žďánský – violoncello

Obsazení Dvořákova klavírního kvarteta vykrystalizovalo z osobností, které jsou spjaté předchozími komorními zkušenostmi. S cellistou Janem Žďánským hrála Slávka Pěchočová v triu IUNO od roku 1999, již za dob studií na AMU. Tato spolupráce pak pokračovala v rámci nahrávání kompletního komorního díla Leoše Janáčka (2005 - 2007).

Následovalo umělecké setkání klavíristky Slávky Pěchočové s houslistou a violistou Petrem Vernerem v červenci 2009. Shodou okolností právě v obsazení klavírního kvarteta. Záhy spolu založili komorní duo Spring a od té doby se věnují komorní hudbě společně. Zajímavým impulzem bylo přání profesora Cyrila Höschla slyšet ve špičkovém českém obsazení Schubertův kvintet "Pstruh", který provedli spolu s Bohuslavem Matouškem, Michalem Kaňkou a Pavlem Nejtkem. Následovala četná spolupráce s dalšími skvělými umělci, například s Janem Talichem, Ludmilou Peterkovou, Pavlem Vernerem, Martinou Bačovou, Tomášem Jamníkem či Alžbětou Vlčkovou. Upřímné přání Spring Dua založit větší, stabilní soubor a řada podnětů stran dramaturgie koncertů dala vzniknout klavírnímu kvartetu. Ansámbl z počátku vystupoval pod názvem Spring Piano Quartet. Následně kvarteto obdrželo laskavé svolení k užívání Dvořákova jména od přímého potomka skladatele, pana Antonína Dvořáka III. Vzápětí název schválila i Společnost Antonína Dvořáka.

Velký dík za vznik Dvořákova klavírního kvarteta patří uměleckým garantům kvarteta, profesoru Ivanu Moravcovi a mistru Václavu Hudečkovi.

Předprodej zbylých vstupenek od 9. 10. 2017 v Městském informačním centru v Domažlicích

Zpět na přehled akcí