MENU

Kalendář

<< duben 2024 >>
PO ÚT ST ČT SO NE
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Novinky e-mailem

Máte-li zájem o zasílání bulletinu, vyplňte Vaši e-mailovou adresu a v dalším kroku si nastavte o co máte zájem. Později se můžete kdykoliv odhlásit.

*E-mail:

Odkazy

Město Domažlice [»]
Chodské slavnosti [»]
Pohled na Domažlice
Pohled z Čerchova [»]
Svazek obcí Domažlicko [»]
Turisturaj - Plzeňský kraj [»]
Bayerischer Wald ganz oben [»]
Centrum Bavaria - Bohemia
Kudy z nudy
Český systém kvality služeb [»]


MIROSLAV VILÍMEC – HOUSLE, VLADISLAV VILÍMEC - KLAVÍR, III. abonentní koncert

Rezervovat vstupenky [»]

koncert | velký sál MKS
10. dubna 2018 | úterý (19:30)

Miroslav Vilímec spojuje svoji činnost v České filharmonii s bohatou sólistickou dráhou. Základy k ní položila jeho matka, houslistka a pedagožka Ilona Vilímcová, ve studiu houslové hry pak pokračoval ve třídě prof. Václava Snítila na pražské HAMU. Bezprostředně po skončení studia vykonal úspěšný konkurz do České filharmonie, kde působil později i jako zástupce koncertního mistra a od roku 1991 pak jako koncertní mistr. Hrál takřka se všemi českými orchestry, nejzávažněji se v tomto smyslu jeví pravidelná spolupráce s mateřským orchestrem, se kterým provedl např. Sukovu Fantazii, Lalovu Španělskou symfonii, koncerty Mozarta, Saint-Saënse, Petrželky a řadu dalších skladeb. Závažným momentem jeho kariéry bylo provedení Paganiniho Koncertu D dur č.1 a Kubelíkova Koncertu B dur č.4, obojí pod taktovkou Václava Neumanna a v druhém případě i za osobní přítomnosti Rafaela Kubelíka. Z dalších významných počinů s orchestry jmenujme např. soubornou nahrávku 14 houslových koncertů francouzského skladatele klasického období Chevaliera de Saint-Georges s Plzeňskou filharmonií.

Miroslav Vilímec často vystupuje jako sólista v komorních recitálech nebo jako sólista s českými orchestry. Jako sólista vystupuje pravidelně v komorní koncertní řadě České filharmonie. Pravidelně se také objevují jeho rozhlasové nahrávky a CD nahrávky. Je také předsedou Společnosti Jana Kubelíka, která se stará o umělecký odkaz Jana Kubelíka a dalších významných českých houslistů. Již dlouhou dobu organizuje koncertní cyklus „Hudba v synagogách plzeňského kraje“, festival který se koná každoročně v šesti synagogách v západních Čechách. Často vystupuje v komorních recitálech se svým bratrem, klavíristou Vladislavem Vilímcem.

Je také umělecký vedoucí komorního orchestru Harmony Prague, který pořádá pravidelný cyklus koncertů v Praze.

V současné době hraje na nástroj Nicolase Lupota z roku 1810.

 

Vladislav Vilímec (1963) je stálým klavírním partnerem Miroslava Vilímce. Hudbě se věnuje od svých dětských let, původně jako houslista, posléze si bratrská spolupráce vynutila jeho klavírní zaměření. Přitom profesní zaměření Vladislava Vilímce je jiné, věnuje se regionální politice, řadu let byl např. zástupcem hejtmana Plzeňského kraje, poslední dvě volební období byl poslancem Parlamentu České republiky. I při těchto náročných činnostech však nezanedbává spolupráci s Miroslavem Vilímcem, spolu s ním absolvoval nespočet recitálů, často hrál např. v cyklu České filharmonie v pražském Rudolfinu, s M. Vilímcem vystupoval i v zahraničí (Paříž, Brusel aj.). Kromě koncertní činnosti se společně s bratrem věnuje odkazu českého světového houslisty minulosti Jana Kubelíka, jehož skladatelské dílo také jako klavírista i publicista propaguje.

Předprodej zbylých vstupenek od 28. 3. 2018 v Městském informačním centru v Domažlicích

 

 

 

Zpět na přehled akcí