MENU

Kalendář

<< březen 2024 >>
PO ÚT ST ČT SO NE
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Novinky e-mailem

Máte-li zájem o zasílání bulletinu, vyplňte Vaši e-mailovou adresu a v dalším kroku si nastavte o co máte zájem. Později se můžete kdykoliv odhlásit.

*E-mail:

Odkazy

Město Domažlice [»]
Chodské slavnosti [»]
Pohled na Domažlice
Pohled z Čerchova [»]
Svazek obcí Domažlicko [»]
Turisturaj - Plzeňský kraj [»]
Bayerischer Wald ganz oben [»]
Centrum Bavaria - Bohemia
Kudy z nudy
Český systém kvality služeb [»]


IV. abonentní koncert - KRISTINA FIALOVÁ - VIOLA, PETR NOUZOVSKÝ - VIOLONCELLO

koncert | velký sál MKS
9. května 2019 | čtvrtek (19:30)

Kristina Fialová je odbornou kritikou oceňována především za dokonalou techniku, ohnivý temperament a sofistikované hudební cítění. Po získání titulu absolutního vítěze na mezinárodní soutěži Michala Spisaka v polských Katovicích v roce 2013 se mladé violistce otevřely cesty na prestižní koncertní pódia.

Pravidelně vystupuje s předními českými i zahraničními orchestry. Koncertovala ve většině států Evropy, v Rusku, Africe, Asii a v Jižní i Severní Americe. Je laureátkou řady mezinárodních soutěží – Talents for Europe, Soutěž konzervatoří, ACT London, Beethovenův Hradec, Forbest Competition, Alexander and Buono International String Competition, Val Tidone Competition, Danish soloist competition, Johannes Brahms competition ad.

Základy k úspěšné umělecké dráze stavěla Kristina Fialová za studií na Konzervatoři Brno (prof. Miroslav Kovář), na Hochschüle für Musik Carl Maria von Weber v Drážďanech (prof. Vladimír Bukač), Royal Danish Academy of Music v Kodani (Prof. Tim Frederikson, Prof. Lars Anders Tomter) a Akademii múzických umění v Praze (prof. Jan Pěruška). Své umění dále zdokonalovala pod vedením špičkových sólistů a pedagogů na mistrovských kurzech po celém světě (Leif Ove Andsnes, Wolfram Christ, Sheila Browne, Tatiana Masurenko, Jerry Horner, Helen Callus, Charles Avsharian, Václav Hudeček, Siegfried Frühlinger).

Vydala 8 CD u českých vydavatelství Supraphon, Arcodiva a Sound Trust a dánského vydavatelství Dacapo. Vedla mistrovské kurzy v New Yorku, Dellawaru, Limě, Kodani, Pekingu či Tsingtao. Pravidelně nahrává pro Český rozhlas, Českou televizi, Televizi Noe, Dánský rozhlas. Hraje na italskou violu „Carlo Antonio Testore – Contrada 1745“. Patří mezi Pirastro artists a hraje výhradně na struny této značky.

Petra Nouzovského, který se řadí mezi nejlepší evropské violoncellisty své generace, můžeme slyšet na mnoha prestižních pódiích (Concertgebouw v Amsterdamu, Festivalový sál Bad Kissingen, Čajkovského sál v Moskvě, Herkules sál v Mnichově). Jeho hra je hodnocena superlativně pro svou svrchovanou technickou noblesu kloubící se s originální hudebně tektonickou výstavbou jím interpretovaných skladeb.

Petr Nouzovský spolupracuje s dirigenty Jakubem Hrůšou, Charlesem Olivieri-Munroe, Petrem Altrichterem, Casparem Richterem, Janem Schultszem, Leošem Svárovským, nebo Tomášem Braunerem. CD Vivat Tango nahrané s akordeonistou Ladislavem Horákem pro Supraphon získalo ocenění Nejlepší violoncellové CD roku 2014 The Violoncello Foundation New York. Nedávno vydané dvojalbum s kompletním dílem Bohuslava Martinů pro violoncello a orchestr (Plzeňská filharmonie, Tomáš Brauner) vydané prestižním německým vydavatelstvím Dabringhaus und Grimm získalo cenu „Nahrávka roku 2017“ Prague Classic Awards, „Cenu německých kritiků 2017“ a superlativní recenze v Pizzicato Luxembourg a Frankfurter Allgemeine.

Petr Nouzovský studoval na Pražské konzervatoři, Hudební fakultě AMU v Praze, Vysoké hudební škole v Drážďanech a na Královské konzervatoři v Madridu. Kromě opětovného pozvání na Piatigorského seminář v Los Angeles absolvoval mistrovské kurzy u Mstislava Rostropoviče, Borise Pergamenschikova a Lynna Harrella.

V letech 2014/2016 byl rezidenčním sólistou Plzeňské filharmonie. Zahrál 1600 koncertů ve 40ti zemích světa. Hraje na Violoncello Georg Rauer 1921.

Předprodej zbylých vstupenek od 8. 4. 2019 v Městském informačním centru v Domažlicích

 

 

Zpět na přehled akcí